Српски (ћирилица)English (United Kingdom)

Линкови

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

covid19 vakcinisanje

ЕУ прописи

ФАО

Прогнозно-извештајна служба

Улогујте се"ДАЉЕ ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА У ОБЛАСТИ СРЕДСТАВА ЗА ЗАШТИТУ БИЉА И РЕЗИДУА ПЕСТИЦИДА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ" Штампа
Сврха средства за заштиту биља је да уништи или сузбије штетне организме (укључујући корове). Да би ефикасно деловали против штетних организама, могу поседовати одређена потенцијално опасна својства која могу имати одређени негативни утицај на здравље људи и животну средину. Због тога се својства средстава за заштиту биља и активних супстанци у њима темељно процењују на нивоу ЕУ у погледу испуњавања критеријума Уредбе (ЕЗ) 1107/2009 о регистрацији СЗБ и Уредбе (ЕЗ) 396/2005 о остацима пестицида у производима.

Sredstva zastita bilja prskanje

У оквиру твининг пројекта “ДАЉЕ ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА У ОБЛАСТИ СРЕДСТАВА ЗА ЗАШТИТУ БИЉА И РЕЗИДУА ПЕСТИЦИДА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ” остварени су сви циљеви пројекта кроз саветодавну помоћ и спровођење обука о најбољим праксама које се односе на регулацију средстава за заштиту биља. Пројекат је користио искуства земаља чланица које су пружиле помоћ институцијама Републике Србије у усаглашавању националног законодавства са правним тековинама Европске уније. Припремљен је нацрт измене националног закона о средствима за заштиту биља и у поступку је усвајања.
 
Стручњаци из МПШВ, Управе за заштиту биља и ангажованих екстерних институција прошли су обуку из области процене и регистрације средстава за заштиту биља у трајању од преко 400 дана која је спроведена у Републицу Србији, а српски стручњаци присуствовали су и двема студијским посетама организованим у две земље чланице. Одржана је обука о техничкој процени и процени ризика у области хемије, екотоксикологије, токсикологије, ризику за построшаче и резидуа, судбине и понашања у животној средини и ефикасности за стручњаке из 13 изабраних екстерних институција. Српски стручњаци прошли су обуку из области процене ризика и процедуре регистрације и контроле у ЕУ што ц́е осигурати да Република Србија добије снажан процедурални оквир који ће јој омогућити да одговори на захтеве за приступање ЕУ. Процењена је техничка еквивалентност активних супстанци у средствима за заштиту биља на српском тржишту и примјена (Добра Пољопривредна Пракса) упоређена са регистрованом примјеном у земљама чланицама ЕУ. Заинтересоване стране и јавност добили су информације о средствима за заштиту биља на 14. Саветовању о заштити биља Златибор 2017 и путем националне интернет стране.
 
Документа:
 
 

Издвојено

informator o radu

javne nabavke

ruska federacija voce izvoz eUprava dbs