Српски (ћирилица)English (United Kingdom)

Линкови

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

covid19 vakcinisanje

ЕУ прописи

ФАО

Прогнозно-извештајна служба

Улогујте сеВОДИЧ ЗА ВРШЕЊЕ ПОСЕБНОГ НАДЗОРА НА ПРИСУСТВО XYLELLA FASTIDIOSA УНУТАР ЗЕМЉЕ СА УПУТСТВОМ ЗА ПРЕГЛЕД И УЗОРКОВАЊЕ БИЉАКА Штампа

XYLELLAFASTIDIOSA12

Xylella fastidiosa представља једну од најштетнијих фитопатогених бактерија у свету, и сходно томе, Управа за заштити биља предузима све мере и активности у циљу спречавања уношења и даљег ширења бактерије Xylella fastidiosa на територији Републике Србије.

У складу са Правилником о мерама за откривање, спречавање ширења и сузбијање штетног организма Xylella fastidiosa (Wells et al.), начину одређивања граница зараженог, угроженог и подручја без штетних организама, условима за окончање наложених мера, као и начину обавештавања о предузетим мерама ("Службени гласник РС", број 31/16) и Правилником о Програму мера заштите здравља биља за 2016. годину ("Службени гласник РС", број 31/16), на територији Републике Србије, посебан надзор на присуство Xylella fastidiosa спроводе:

  • Овлашћена лабораторија Пољопривредног факултета Универзитета у Београду као носилац посебног надзора;
  • Овлашћене Пољопривредне стручне службе (29);
  • Овлашћене институције у шумарству;
  • Фитосанитарна инспекција (гранична и унутрашња).

XYLELLAFASTIDIOSAw3

У циљу свеобухватног и уједначеног спровођења посебног надзора на присуство Xylella fastidiosa, Управа за заштиту биља је у сарадњи са овлашћеним истраживачем - проф. др Алексом Обрадовићем, пратећи најновије информације и сазнања, припремила:

Водич за спровођење посебног надзора над карантинском бактеријом Xylella fastidiosa и Упутство за преглед и узорковање биљака унутар земље.

Од почетка године Управа за заштиту биља је организовала низ обука за сва стручна лица запослена у наведеним институцијама и све надлежне инспекторе. Обуке је држао овлашћени истраживач - проф. др Алекса Обрадовић.

XYLELLAFASTIDIOSAw22

Управа за заштиту биља ће наставити да прати и благовремено ажурира све информације о Xylella fastidiosa, како би увозници, произвођачи и шира јавност били обавештени о ризику који носи ова бактерија, укључујући мапе распрострањења и новоутврђене биљке домаћине.

Све актуелне информације о Xylella fastidiosa можете наћи на сајту Управе за заштиту биља, у посебном одељку отвореном за ту сврху.

 

Издвојено

informator o radu

javne nabavke

ruska federacija voce izvoz eUprava dbs