ХИГИЈЕНА У ПРИМАРНОЈ ПРОИЗВОДЊИ СИТНОГ ВОЋА Штампа

Министарство пољопривреде и заштите животне средине - Управа за заштиту биља упућује апел произвођачима ситног воћа у спровођењу превентивних мера хигијене бербе.

Поштовани произвођачи, будите свесни да, у примарној производњи, воће и поврће може бити контаминирано цревним вирусима путем воде, земљишта, стајњака, ђубрива, опреме за бербу или преко заражених особа које рукују овим производима, посебно ако они не практикују одговарајућу личну хигијену руку.

malo voce

Због тога је важно да се све радње у производњи спроведу у добрим хигијенским условима како би се смањиле опасности по здравље због контаминације свежег воћа и поврћа.

БУДИТЕ СВЕСНИ ДА

  • Вируси не изазивају пропадање хране.
  • Вируси не мењају мирис и укус хране.
  • Потребан је мали број вирусних честица да дође до  заразе.
  • Вируси могу месецима да опстану у храни или у земљишту, води или на различитим површинама.
  • Вируси су отпорнији од бактерија на хлађење, замрзавање, сушење, УВ зрачење, топлоту, притисак, дезинфекцију итд.
  • Замрзавање или хлађење не уништава, већ „чува“ вирусе.
  • Већина дезифицијенаса није ефикасна за норовирус и вирус хепатитиса А.
  • Норовирус и вирус хепатитиса А су веома заразни.
  • Традиционална пракса прања руку може бити ефикаснија у односу на коришћење дезифицијенаса.
  • КОНТРОЛА ВИРУСА = СПРЕЧАВАЊЕ ЗАГАЂЕЊА.
  • СПРЕЧАВАЊЕ ЗАГАЂЕЊА СПРОВОДИТИ ПРЕ И У ТОКУ БЕРБЕ.

Детаљније можете прочитати у прилогу.

Attachments:
FileОпис
Download this file (Leafleat_Higijena_u_primarnoj_proizvodnji_sitnog_voca.pdf)Leaflet