Српски (ћирилица)English (United Kingdom)

Линкови

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

covid19 vakcinisanje

ЕУ прописи

ФАО

Прогнозно-извештајна служба

Улогујте сеОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИСУСТВУ И МЕРАМА КОНТРОЛЕ ПРОТИВ ВОЋНЕ МУШИЦЕ DROSOPHILA SUZUKII (MATSUMURA, 1931) Штампа

Према подацима Прогнозно-извештајне службе (ПИС) у засадима купина, малина, брескви и винове лозе од почетка сепембра региструје се присуство и раст броја уловљених јединки воћне мушице (Drosophila suzukii). На ловним клопкама регистровано је присуство одраслих јединки, а визуелним прегледом и оштећења на плодовима које праве женке својом легалицом приликом полагања јаја. Јачи напад нарочито се региструје у засадима купине у којима је берба прекинута због економских разлога.

Касна појава бројнијих популација D. suzukii може негативно утицати на културе воћа које сазревају у овом периоду (купина, малина - сорте Полка, Полана, винова лоза).

drosophila suzukii 1

Да би се спречило даље умножавање ове јако инвазивне штеточине, редуковала бројност и спречиле економске штете у производњи ових значајних воћних врста, апелујемо на произвођаче да спроведу следеће мере:
 - масовно изловљавање - постављање ловних клопки ради изловљавања одраслих јединки ове штеточине; Импровизована клопка од пластичне боце за праћење Drosophila suzukii прави се на следећи начи: на пластичној флаши запремине 1,5l, направити 3 отвора пречника 4 mm са једне стране, и прорез за ширење мириса на супротној  страни прекривен мрежицом (газом),  ставити 1,5 dl јабуковог сирћета 1,5 dl црног вина и пар капи детерџента, (слика у прилогу). Клопке што гушће поставити по ивицама парцела као и унутар засада, у висини плодова;
- уклањање оштећених плодова и њихово уништавање;
- преглед и уклањање заражених дивљих врста биљака домаћина (дивља купина, џанарика, зова) у непосредној близини засада;
- скратити интервал бербе.
За ближе информације обратите се Пољопривредној стручној и саветодавној служби (ПССС) у вашем региону. Информације о биологији, присуству и препорученим мерама контроле можете пратити на порталу ПИС-а.

Опширније...
 
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ИЗВОЗНИКЕ БИЉА И БИЉНИХ ПРОИЗВОДА ЗА ПОДРУЧЈЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ Штампа

Министарство пољопривреде и заштите животне средине РС - Управа за заштиту биља примила је писмо заменика руководиоца Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације (Россељхознадзора), Ј. Швабаускене у којем нас обавештавају о следећем:

- од 1. августа 2016 године  свакo пакoвање воћа и поврћа мора да буде означено са информацијама о називу производа, земљи порекла, извознику и / или реекспортеру“;

rusija srbija zastave

- у  рубрици „Допунска изјава“  потребно је навести назив и адресу предузећа-произвођача. У складу да наведеним, потребно је да СВИ ИЗВОЗНИЦИ ХИТНО ДОСТАВЕ НАДЛЕЖНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ СЛУЖБАМА СПИСАК СА ПОДАЦИМА О СОПСТВЕНИМ МЕСТИМА ПРОИЗВОДЊЕ КАО И СПИСАК СА ПОДАЦИМА СВОЈИХ КООПЕРАНАТА (ПРОИЗВОЂАЧА), на docОБРАСЦУ 1 у прилогу овог документа (измењен и допуњен 15. септембра 2016.).  Попуњен образац са наведеним подацима мора бити оверен и потписан од стране одговорног лица извозника. Копију попуњеног обрасца службе прослеђују надлежном фитосанитарном инспектору у циљу контроле.

Опширније...
 
СТУДИЈСКА ПОСЕТА ИРСКОЈ Штампа

У организацији Европске комисије, односно канцеларије за техничку помоћ TAIEX, извршена је студијска посета Ирској. У оквиру студијске посете одржани су састанци са представницима Министарства пољопривреде Ирске и других релевантних институција у Даблину на којима је установљен висок степен хармонизације прописа у области регистрације сорти као и инспекцијског надзора производње и промета.

taiex irska jul2016 2

Опширније...
 
« ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај »

Страна 7 од 21

Издвојено

informator o radu

javne nabavke

ruska federacija voce izvoz eUprava dbs