Српски (ћирилица)English (United Kingdom)

Линкови

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

ЕУ прописи

ФАО

Прогнозно-извештајна служба

Улогујте се



САОПШТЕЊЕ О ПРЕВЕНТИВНИМ МЕРАМА ЗА СМАЊЕЊЕ КОНТАМИНАЦИЈЕ ЗРНА КУКУРУЗА МИКОТОКСИНИМА ПДФ Штампа Ел. пошта

Министарство пољопривреде и заштите животне средине РС формирало је Комисију за оцену стања усева кукуруза и праћење садржаја микотоксина у кукурузу.

polje kukuruza

Комисија за оцену стања усева кукуруза и праћење садржаја микотоксина у кукурузу рода 2015. године је предложила сет превентивних мера којих се морају придржавати произвођачи и складиштари кукуруза у циљу спречавања појаве афлатоксина и других микотоксина у кукурузу рода  2015. године.

Наведене препоруке су прослеђене свим Пољопривредним стручним и саветодавним службама (ПССС) и надлежним инспекцијским службама, ради информисања произвођача и складиштара кукуруза о мерама које морају предузети како би обезбедили исправност својих производа у ланцу безбедности хране.

Препоруке можете преузети из прилога.

Тагови: Вести
 
УПОЗОРЕЊЕ О ПОЈАВИ ВРСТЕ ШИМШИРОВОГ ПЛАМЕНЦА (Cydalima perspectalis) ПДФ Штампа Ел. пошта

Министарство пољопривреде и заштите животне средине - Управа за заштиту биља упућује апел свим надлежним службама које управљају јавним зеленим површинама као и на власнике приватних вртова и башти да спроводе прегледе шимшира и других биљака домаћина на присуство шимшировог пламенца (Cydalima perspectalis) и спроведу препоручене мере у циљу спречавања ширења и сузбијања шимшировог пламенца.

simsirov plamenac

Опширније...
 
ХИГИЈЕНА У ПРИМАРНОЈ ПРОИЗВОДЊИ СИТНОГ ВОЋА ПДФ Штампа Ел. пошта

Министарство пољопривреде и заштите животне средине - Управа за заштиту биља упућује апел произвођачима ситног воћа у спровођењу превентивних мера хигијене бербе.

Поштовани произвођачи, будите свесни да, у примарној производњи, воће и поврће може бити контаминирано цревним вирусима путем воде, земљишта, стајњака, ђубрива, опреме за бербу или преко заражених особа које рукују овим производима, посебно ако они не практикују одговарајућу личну хигијену руку.

malo voce

Због тога је важно да се све радње у производњи спроведу у добрим хигијенским условима како би се смањиле опасности по здравље због контаминације свежег воћа и поврћа.

БУДИТЕ СВЕСНИ ДА

  • Вируси не изазивају пропадање хране.
  • Вируси не мењају мирис и укус хране.
  • Потребан је мали број вирусних честица да дође до  заразе.
  • Вируси могу месецима да опстану у храни или у земљишту, води или на различитим површинама.
  • Вируси су отпорнији од бактерија на хлађење, замрзавање, сушење, УВ зрачење, топлоту, притисак, дезинфекцију итд.
  • Замрзавање или хлађење не уништава, већ „чува“ вирусе.
  • Већина дезифицијенаса није ефикасна за норовирус и вирус хепатитиса А.
  • Норовирус и вирус хепатитиса А су веома заразни.
  • Традиционална пракса прања руку може бити ефикаснија у односу на коришћење дезифицијенаса.
  • КОНТРОЛА ВИРУСА = СПРЕЧАВАЊЕ ЗАГАЂЕЊА.
  • СПРЕЧАВАЊЕ ЗАГАЂЕЊА СПРОВОДИТИ ПРЕ И У ТОКУ БЕРБЕ.

Детаљније можете прочитати у прилогу.

Attachments:
FileОпис
Download this file (Leafleat_Higijena_u_primarnoj_proizvodnji_sitnog_voca.pdf)Leaflet 
 
« ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај »

Страна 6 од 16

Анкета

Да ли Вам се свиђа сајт?